Menu

Sébastien Loeb – tidernas bästa rallyförare

Sébastian Loeb föddes den 26 februari 1974, och trots att han ursprungligen ägnade sig åt gymnastik, har han sedan han gick över till att bli rallyförare blivit den mest framgångsrika föraren genom tiderna. Till Loebs bedrifter kan man bland annat räkna att han var vunnit världsmästerskapen nio gånger i rad (vilket är fler gånger i rad än någon annan). Han är också den som har vunnit flest rallyn i världsmästerskapen, hela 67 stycken, och år 2005 satte han ytterligare ett rekord genom att vinna tio mästerskapsrallyn under samma säsong. Andra World Rally Championships-rekord som Loeb innehar är flest podieplaceringar och flest poäng.

Sebastien_loeb_spafrancorchamps2014Innan han blev en framgångsrik rallyförare var Loeb dock som sagt en framgångsrik gymnast, som tävlade på elitnivå och bland annat placerade sig på femteplats i de franska mästerskapen. Han utbildade sig till elektriker, och redan på sin första arbetsplats blev han känd för sin något vilda och vågade körstil. Loeb slutade på sitt jobb när han var 21 år gammal, år 1995, för att ägna sig helhjärtat åt racing. Hans första tävlingar var i serien Citroën Saxo Trophy år 1998, och året därefter vann han titeln i hela serien. Efter detta fick han chefen för Citroëns sportteam, Guy Fréquelin, som sin mentor när han ställde upp i Junior World Rally Championships år 2001. Loeb tog hem segern, och året därefter blev Loeb officiellt en förare för Citroëns Total World Rally Team, det vill säga det lag som Citroën ställde upp i WRC med. Loeb fortsatte köra för Citroën under många år, och är till stor del att tacka för de framgångar som Citroën har haft som konstruktör i rally-VM; de vann konstruktörstiteln tre år i rad mellan 2003 och 2005.

Loeb meddelade år 2012 att 2013 skulle bli hans sista säsong, något som säkerligen var en sorgsen nyhet för hans många fans. Om du är ett av dem, och vill återuppleva alla Loebs framgångar på en stor duk som om du vore på plats vid rallyt, ska du sätta upp en stor projektorduk på uteplatsen, sätta dig i riktigt bekväma utemöbler och skruva upp volymen till max. Mycket närmare den riktiga upplevelsen kommer man inte.