Menu

Karting – spännande körning

Gokart, eller karting som det egentligen heter är en spännande form av bilsport. I folkmun kallar vi det gokart, men det är egentligen namnet på den form av körning som handlar om att köra hyrkart. Karting finns även som tävlingsform och får köras från och med det år en person fyller sju år. Tävlingsformen finns upp till och med VM. Det är en bilsport som passar de flesta och den blir mer och mer populär.

Allmänt om karting

Namnet karting kommer från bilmodellen som kallas kart. Det är en specialbyggd bil som går att köra väldigt snabbt med. Körning görs på asfaltsbanor och bilen är inte lämpad att köra på annat underlag. Bilarna får inte köras på vanliga allmänna vägar utan det är privat väg eller någon av de anläggningar som finns runt om i Sverige som gäller. Det vanliga är att de enbart körs på anläggningarna som är anpassade efter de små bilarna. Eftersom de inte får framföras på vanliga vägar krävs det inget körkort för att köra dem och de kräver inte heller någon besiktning.

Tävlingsformen karting

Karting finns idag över hela världen och är en etablerad sport. Det anordnas tävlingar och det går att delta från sju års ålder. De första tävlingsåren är tävlingarna mer inriktade på att vara uppvisning snarare än rena tävlingar. Tävlingarna kräver licens och de körs på tävlingsbanor. Det vanligaste är att tävlingar hålls på tävlingsbanor som är anpassade och byggda för karting. De högsta och största klasserna inom tävling är klass E och de kallas ofta för superkart. I Sverige hålls det varje år SM som vanligtvis går i flera klasser. Det anordnas dessutom riksmästerskap och årligen återkommande tävlingsserier. Tävlingsserier som har funnits länge och är etablerade är Mellansvenska kartracingserien (MKR), Sydsvenska Karting Champion Cup (SKCC) och Norrlandscupen (NC). Även dessa körs i flera tävlingsklasser. Karting ligger med under Svenska Bilsportförbundet som huvudorganisation.

Ny trend inom karting

På senare år har det blivit populärt bland medelålders personer att börja med karting. Det har gjort att sporten har ökat även bland vuxna. Anledningarna till att den blir mer och mer populär kan vara bland annat att bilen är liten och lätthanterlig. Den är lätt att transportera till olika tävlingar och kräver inte stora resurser i form av utökade körkort och bilsläp. Bilarna är ofta lätta att meka med och sedan är självklart upplevelsen och känslan av att köra snabbt väldigt rolig. För den som har införskaffat sig en kart håller ofta en värdering på en bil samma nivå vilket gör att det kan ses som en investering att köpa en.

Eftersom föraren sitter väldigt nära marken i en kart blir upplevelsen att det går otroligt snabbt och många säger att känslan kan liknas med Formel 1 bitvis under körningen. Den här gruppen åkare är ofta hobbyåkare som vill ha en fritidssysselsättning och de har kommit att gå lite under benämningen senioråkare.