Menu

Lite om folkrace

Finland var det första landet med folkrace och år 1981 kom den till Sverige. Anledningen till att Sverige ville ha denna bilsport var att det var billigt för de som tävlade då man inte behövde några dyra sportbilar. Den första tävlingen som kördes på prov vintern samma år blev en fullträff och 63 tävlingar kördes innan årets slut och de första reglerna skrevs innan årsskiftet. Det krävdes att man hade tävlingslicens och ett halvår efter årsskiftet var 3837 personer ägare till licensen och kunde därmed tävla i folkrace. Runt om i landet byggdes det bilar anpassade för sporten.

Bilar man tävlar i

I Sverige finns det cirka 130 banor för folkrace och årligen görs det i genomsnitt 450 tävlingar. I Motala har man varje år en Folkracefestival på Dunteberget. Festivalen pågår i fem dagar där veteraner, damer, seniorer och juniorer tävlar och redan här ser man hur älskad folkrace verkligen är. Varje år kommer det tusentals med åskådare för att se folkracetävlingen som har blivit den största i Sverige. folkracebilar kan inte direkt användas som tjänstebilar som ni kanske förstår då de inte är byggda för det. Har ni hört talas om “folkracedöden”? Ordet kom till då många bilar kraschas under tävlingen och detta sker under bilens tid som brukbar till en klassisk entusiastbil och de är ofta gamla hederliga bilar.

En annan plats som folkracetävlingar brukar köras är Vimmerby med sitt klassiska semesterrace i Gnagardalen. Tusentals med besökare kommer för att titta, inte bara från Sverige utan även från andra länder som även deltar i tävlingen. Under fem dagar, från morgonen deltar de i olika klasser och detta är en tävling du måste uppleva. Bilar som kraschar, sand som ryker, ljudet från motorerna, publikens skrik och hejande. En del svordomar, skratt och ögon som följer bilarna, detta är en hängiven publik som älskar denna fartfyllda bil sport. Ska du se en i sommar?

Bil som kör på sand

Om du vill veta mer om folkrace så kan du läsa mer på Svensk bilsports hemsida. Ta även reda på kommande tävlingar så dina inte missar någon som körs i närheten där du bor. Packa en korg med mumsiga mackor, varm och kall dryck. Ta kompisarna eller familjen med och ge er ut och titta på folkrace. Ni kommer ha mycket kul tillsammans och en upplevelse ni sent kommer att glömma.