Menu

Traktorpulling-en riktig kraftsport

 

Traktorpulling är en sport som det nog är många som har hört talas om men som man inte direkt har någon relation till, eller helt förstår vad det är eller hur det går till. det är dock en ganska stor sport och det finns många aktiva utövare och andra personer som tycker om att gå och titta på sporten. För de som inte tillhör denna skara så kommer här en kort genomgång av traktorpulling och allt som man behöver veta för att förstå och uppskatta denna speciella sport. Att vara åskådare till denna sport kan faktiskt vara mycket spännande. Det är inte för intet som traktorpulling har kallats den ultimata och absolut mest kraftfulla motorsport. Det blir garanterat dramatik och stor spänning när man befinner sig på en traktorpulling-bana.

Hur går det till

ford_pulling_tractorTraktorpulling är helt enkelt i stort sett vad det låter som. Man tävlar om vilken traktor som kan dra ett släp med en riktigt tung last längst sträcka. För att göra detta behöver man naturligtvis ha en bra traktor med en riktigt stark motor. Ofta är dessa traktorer specialbyggda, och ägarna och förarna lägger ned mycket tid på att ta hand om och förbättra sina traktorer och deras prestanda. Man tävlar i olika klasser beroende på hur pass stor traktor man kör med. De lite mindre traktorerna drar en lägre vikt än de större. Dessutom är sträckan som man drar lasset olika långa, 50 eller 100 meter för att vara exakt. Bedömningen sker efter hur långt man lyckas dra lasten. Skulle man däremot lyckas dra lasten hela sträckan så är det tiden som räknas.

Populärt världen över

Traktorpulling är populärt i stora delar av världen, speciellt i USA, Australien, Nya Zeeland, Brasilien och flera länder i Europa, där i bland Sverige. Sporten tros ha sitt ursprung i USA där det började med att bönderna tävlade om att se vems häst som kunde dra de tyngsta lassen. När teknikens framsteg gjorde att hästarna bytes ut mot traktorer så gjordes tävlingen om så att man istället tävlade med sina traktorer och på den vägen är det.