Menu

Gotland Grand National

 

Gotland Grand National, eller GGN som tävlingen oftast kallas i folkmun, är en av Europas absolut största enduro-tävlingar. Det är denna tävling tillsammans med två andra, Stångebroslaget och Ränneslättsloppet, som utgör utmaningen, vilket är en svensk enduroklassiker. Tävlingen körs traditionellt på Tofta skjutfält som ligger cirka en mil söder om Visby. Denna plats är en militär övningsplats som man lånar för att kunna arrangera ett riktigt terränglopp av denna klass.

Publikens viktiga roll

 

Gotland Grand National är en riktig folkfest och publiken är faktiskt nästan lika viktig som de deltagande förarna. För många är detta årets händelse och människor vallfärdar till detta event, det spelar ingen roll om man är Vladivostok, Russia - may 1, 2014: cars, motorcycles, ktm Enduro and ATV, go off-roading in five-day race Russian rally 2014gotlänning eller kommer från andra delar av Sverige eller utomlands, hit är alla välkomna. Med tanke på den stora och varierade publiken är detta ett utmärkt tillfälle för företag att göra reklam för sig själva. Tävlingen pågår under en ganska lång tid och det gäller att vara förberedd. De riktiga veteranerna har med sig både dricka och mat och kanske till och med något att sitta på. En sak som de flesta skulle behöva i en sådan situation är en powerbank för att kunna ladda mobiltelefoner och andra tekniska tillbehör. Att dela ut powerbanks med tryck från det egna företaget eller organisationen vore alltså ett genialiskt drag om man vill synas. Som publik är det också viktigt var man placerar sig på banan, ett av favoritställena är den legendariska hästskon där många av förarna får problem.

Tävlingens historia

Gotland Grand National är en mycket populär tävling och den har också en långhistoria. Tävlingen startades först år 1984 och har sedan dess körts varje år. Tävlingen har hela tiden hållits under samma tidsperiod på året, nämligen under hösten och i slutet av oktober, även om det exakta datumet har varierats något. Tävlingen har alltid varit stor men först sedan år 2000 har deltagarantalet börjat överskriva 2 000 anmälda personer. Så har det även fortsatt att vara sedan dess och deltagarna blir bara fler och fler. Det verkar som att Gotland Grand National kommer att fortsätta nå nya framgångar även i framtiden.