Menu

Stångebroslaget

Stångebroslaget är en av de största tävlingarna i Sverige inom motorsporten Enduro. Förutom att tävlingen är en av de största när det gäller antalet deltagare, är den också en av de tre tävlingar som ingår i det som kallas den svenska enduroklassikern. Tävlingen arrangeras den första helgen i juli varje år av klubbarna Linköpings MS och Försvarsmaktens enduro. Den äger rum på ett militärt övningsfält vid namn Prästtomta, som ligger utanför Linköping.

Tävlingen har hela tiden haft viss militär koppling. Redan från början hölls till exempel tävlingen på övningsfältet vid Linköping garnison (där den hölls från det första året, 1994, fram tills 1997), och det var den dåvarande regementschefen vid Svea artilleriregemente, överstelöjtnant Curt-Christer Bertil Gustafsson, som valde namnet på tävlingen. Även det har militära anknytningar, då det är en referens till Slaget vid Stångebro från år 1598. Tävlingen flyttade till sin nuvarande plats när besked kom att Linköpings garnison skulle läggas ned.stangebroslaget_joakim_ljunggren_vinnare_2006

Ett legendariskt namn i kretsarna kring Stångebroslaget (och inom enduro) är Joakim Ljunggren. Han är den ende föraren som har vunnit slaget fem gånger: år 2006, 2007, 2008, 2009 och 2015. Innan dess hade Thomas Bengtsson rekordet, då han har vunnit tävlingen fyra år i rad, år 2000, 2001, 2002 och 2003.

Enduro, liksom alla motorsporter, är en sport som kan bli kostsam, särskilt om ens motorcykel kräver reparationer efter träning eller tävling. Om du skulle behöva ett snabbt lån för att kunna reparera din motorcykel inför en viktig tävling som Stångebroslaget, ska du gå in på Mobillan.se. Där kan du låna upp till 40 000 kronor som smslån, och på det sättet få ordning på din motorcykel i tid.