Menu

Indianapolis 500

 

Indianapolis 500, eller Indy 500 som man brukar förkorta namnet, är en stor amerikansk racingtävling. Tävlingen hålls, kanske inte helt otippat i Indianapolis varje år. Detta är en av de största och mest välkända tävlingarna i USA för att inte tala om i världen. Tävlingen är även en av de allra äldsta och har hållits sedan 1911 då det första loppet kördes. Vissa år har den dock inte kunnat köras på grund av omständigheter runt om i världen. Bland annat gjorde man av förklarliga skäl uppehåll i tävlingarna under de två världskrigen. Under årens lopp har Indy 500 också varit en deltävling i flera olika tävlings-serier för motorsport bland annat Formel 1. Idag är tävlingen en del av IndyCar eller Indy Racing League som den kanske är mer känd som.

En klassisk biltävling

1200px-hcastronevesindyIndy 500 är alltså en riktigt klassisk gammal tävling inom motorsporten. Loppet körs alltid på Memorial Day-helgen, en högtid som firas i USA för att hedra minnet av de soldater som fallit när de varit i tjänst i landets militära styrkor. Indy 500 är alltid en mycket stor publikattraktion och lockar varje år till sig stora skaror publik och åskådare. Det är en riktig fest och arrangemangen kring tävlingen är omfattande. Tävlingen har också många fans, och människor som har den som sitt största intresse. Det är till exempel vanligt att folk samlar på saker som har att göra med tävlingen. Memorabilia från Indy 500 är en stor grej och kan ibland inbringa stora summor pengar när de byter ägare.

Äran i att vinna

Eftersom Indy 500 är så pass ansedd är det naturligtvis en stor ära att stå som den slutgiltiga vinnaren av tävlingen. Naturligt nog så är det främst amerikanska förare som deltar i tävlingen och som där med också tagit hem flest segrar. Men även förare från andra länder deltar och har även de lyckats ta hem en hel del segrar. Till och med svenska förare har deltagit och av dessa är det en som lyckats vinna hela tävlingen. Det var år 1999 som duktiga Kenny Bräck lyckades med denna bedrift.