Menu

Speedway – Rospiggarna

När det kommer till motorsport så är det inte så vanligt att folk i Sverige tänker på Speedway. Trots att sporten inte får så stor plats i medier så är det en ganska så populär sport. Ibland så händer det t.om. att ett speedway-lag kan vara en stads ansikte utåt. Det är i alla fall fallet med Rospiggarna. Laget kommer från den lilla staden Hallstavik i Roslagen.

För den som inte vet vad speedway är för något så är det en motorsport där de använder sig av en speciell typ av motorcyklar för att ta sig runt banan. I speedway så består en match av 14 stycken heat följt av en final. I varje heat så är det fyra förare som ställer sig redo för start för att sedan åka iväg snabbt som vinden när signal ges. I speedway så åker man fyra varv i en cirkel och man svänger enbart till vänster.

Är du intresserad av att börja köra Speedway och har införskaffat dig en speedway-cykel och har kommit med i ditt lokala lag så kan du vara i behov av att förvara den väl. Hos Skånska byggvaror så finns det ett stort antal förråd som du kan köpa och installera hemma så att du kan förvara din speedwaycykel och all utrustning som behövs till din nya sport.

Något som är charmigt med Speedway är att det är mycket svårt för ett lag att dominera ligan år efter år. Till skillnad från fotboll och ishockey, där lag kan värva jättemånga bra spelare och sedan om spelarna vill stanna kvar i klubben så kan de göra det och ständigt vara i toppstriden om att vinna högstaligan. I speedway så fungerar det inte riktigt så, där så finns det nämligen ett tak.

Det fungerar enligt följande:
Varje förare har ett poängsnitt, vilket är baserat på föregående år. Det lägsta värdet en förare kan få är 2.00 och de allra främsta förarna kan ha över 10.00 om de har haft en riktigt bra säsong. Varje match så ställer vardera lag upp med 7 förare och deras totala värde får inte övergå 42,50. Har du t.ex. tre förare som totalt dominerar varje heat ett år så kommer deras snitt vara jättehögt till kommande säsong, vilket i sin tur betyder att du troligtvis inte kan köra med alla tre i en och samma match. Det är en mycket strategisk sport och det ena året är inte det andra likt.

Om du inte ska börja köra speedway så kan du alltid ge speedway en chans. Det sänds på TV till och från på kanal 10.